Bra att veta

Båtar som åker genom Göta kanal

Så här funkar det

Er resa kommer att börja och sluta i Motala.

Ni kommer kunna välja på tre olika rutter: Grön,Blå eller Röd rutt ( läs mer under ”Rutter”). Rutterna är beräknade på en veckas hyrning.

Ni hämtar upp båten på lördag mellan kl: 12-14.00 och lämnar på lördag kl: 9.00. När ni kommer får ni en manual om hur allt fungerar ombord, manualen läser ni själva samtidigt som ni går igenom båten i lugn och ro. När ni är klara går vi tillsammans igenom båten och svarar på eventuella frågor, det brukar normalt ta ca: 20 min.

Alla båtar lämnas ut samtidigt så det kan ta lite tid innan vi kommer till just din båt, men ingen panik, avresan är planerad att starta söndag morgon och nu kan ni ta det lugnt och börja njuta av semestern.

Båtarna ligger i kanalen vid Motala Verkstad, här finns matbutiker, café och resturang på gångavstånd och det är ett perfekt läge att kunna provköra båten i lugn och ro.

Vill ni komma dagen innan så finns det boenden bara ett par hundra meter från hamnen.

Passar inte tiden för in och utlämning så kan det vara möjligt att ändra tid mot en extra avgift, hör i så fall av er i god tid så vi har en chans att planera för detta.

Bokning

Du bokar antingen direkt här på hemsidan genom att klicka här eller genom att ringa +46 70 54 69 169.

När du bokar en båt tecknar du avtal med oss. 30 % av det avtalade hyresbeloppet betalas direkt i samband med bokningen. Resterande del betalas senast 40 dagar innan hyrestiden börjar. Det finns också regler för vad som händer om man bokar av en avtalad hyra. Kompletta hyresvillkor hittar du här.

Hyresperiod

Om inget annat anges är hyresperioden för båtarna lördag till lördag. Vill du veta mer genom att ta kontakt med oss, ring eller mejla boka@kanalcharter.se

Bokningsbekräftelse

När bokningen är genomförd får du en bokningsbekräftelse till den e-post adress du har angivit samt information om betalning av anmälningsavgift.

Kontrollera alltid att du får en bokningsbekräftelse och att den stämmer med dina önskemål. Har du inte fått en bokningsbekräftelse till din e-postadress inom 24 timmar, kontakta oss!

Göta Kanal Charter har som ambition att göra er resa på Göta kanal och Kinda kanal till en fantastisk och minnesvärd upplevelse!

Corona och avbeställning

Vi och våra tidigare gäster anser att en båttur på Göta Kanal är ganska säkert. Ni träffar bara personer som ni själva väljer att dela resan med och det finns möjlighet att laga mat, använda toaletterna ombord etc.. Vi spritar och är noggranna med städningen av båtarna innan nya gäster anländer. Men självklart vill man som gäst veta vad som gäller om det där ”tänk om” händer.

Vid reservation betalas 30% av summan. Det går bra att avbeställa resan utan anledning till senast 40 dagar innan datumet för resan äger rum. Ni har möjlighet att flytta er bokning till senast nästkommande säsong och kan då använda ert redan inbetalda belopp. När ni bestämt er för det nya datumet och båt krävs det att ni betalar resterande av summan.

Om avbokning sker efter full betalning, vilket normalt ska ske senast 40 dagar innan resan (om det inte är en ombokning), och det skulle vara omöjligt att ta sig till båten pga. Stängda gränser eller reseförbud så kan resan flyttas till senast nästkommande säsong. Skulle ert förhinder vara pga. Sjukdom eller annat rekommenderar vi att ni kontaktar ert försäkringsbolag eller försäkringen via ert kortbetalningsföretag för att på så sätt få kompensation.

Vid ändring och ombokning kan priset skilja, är priset högre måste ni betala mellanskillnaden, är priset lägre får ni ingen ersättning tillbaka.

Känns det fortfarande oklart? Kontakta gärna Pontus för mer information, pontus@kanalcharter.se / +46 70 54 69 169

Tillval

När din Göta kanal-resa närmar sig är det dags att meddela oss om du önskar några tillval och hur du vill betala din deposition.

Klicka här för att komma till vårt beställningsformulär. Du kommer att få en bekräftelse och därefter en slutfaktura gällande din bokning.

Beställning

I samband med att du bokar betalar du 30% av hyresbeloppet inklusive kanalavgift och ev tillval du redan valt. Enklast för dig är att betala med kort genom att klicka på den betalningslänk som du får i din bokningsbekräftelse och senare i samband med slutbetalning.

Det går också bra att betala med BG, Swish eller banköverföring. Meddela oss om detta i så fall då vi behöver godkänna din bokning manuellt.

Parkering

Det finns allmänna parkeringar i närheten av hamnen men dessa är inte skyltade långtidsparkeringar och gäller normalt sätt bara 24 tim. Vi kan erbjuda parkering i våran låsta båthall som ligger precis vid hamnen där ni hämtar upp båtarna, detta kostar 15€ / dag. Det går bra att boka parkeringsplats när ni kommer.

Flygplatser, järnvägs- och busstationer

Tåg och busstationen ligger några hundra meter från hamnen, se tider på www.sj.se

Beskrivning på en karta

Aktuella flygplatser är Landvetter (Göteborg), Stockholm Skavsta (Nyköping), Stockholm Arlanda, Linköpingcityairport (Linköping).

Vi rekommenderar tåg och buss: www.sj.se, www.flygbussarna.se och www.swebus.se

Hyresvillkor

Klicka här för kompletta hyresvillkor i pdf-format

Efter genomförd bokning skickas en bokningsbekräftelse till den registrerade e-postadressen. Kontrollera noga att bokningsbekräftelsen stämmer överens med dina önskemål. Har du inte mottagit en bokningsbekräftelse inom 4 timmar från bokningstillfället, kontakta oss!

Betalning

Anmälningsavgift om 30 % av totalbeloppet ska vara Göta kanal Charter tillhanda inom 5 dagar från bokningstillfället. Bokningen är bindande först när anmälningsavgiften är betald.

Slutbetalning, dvs. resterande 70 % ska vara Göta Kanal Charter tillhanda senast 40 dagar före hyresperioden start. Vid val av återbetalningsbar deposition betalas denna vid ankomst, kontant eller via Swish.

Har inte slutbetalning inkommit 30 dagar före första hyresdagen, ses utebliven slutbetalning som avbokning och båten släpps till annan hyresgäst. Anmälningsavgiften tillgodoräknas Göta Kanal Charter.

Vid bokning närmare hyresstart än 40 dagar ska hela beloppet vara Göta Kanal Charter tillhanda inom 3 dagar från bokningstillfället. Vid sista minuten bokning ska full betalning ske direkt vid bokningen.

Avbokningsvillkor

Avbokning av bokad båt måste ske skriftligt via e-post till boka@kanalcharter.se. Kontrollera alltid att du får en bekräftelse på din avbokning inom 48 timmar.

Fram till anmälningsavgiften är betald råder fri avbokning, dvs. ingen kostnad debiteras om du väljer att avboka en bokad båt.

Vid avbokning tidigare än 30 dagar före första hyresdagen förloras den inbetalda anmälningsavgiften men inga andra kostnader debiteras.

Vid avbokning senare än 30 dagar före första hyresdagen debiteras full hyra.

Ombokning

Vid ändring av befintlig bokning, till exempel byte till annan ledig vecka, annan hyreslängd eller dylikt, utgår en ombokningsavgift om EUR 40. Ombokningsavgiften faktureras tillsammans med slutbetalningen. När slutbetalningen är gjord, dvs. 40 dagar före avresa, kan ändring av bokning ej göras.

Erfarenhet & kompetens, deposition och försäkring

Erfarenhet och kompetens

Av den anledningen kräver vi att du som hyr båt kan visa att du har någon form av nautisk kompetens och erfarenhet, där dokumenterad eller omvittnad erfarenhet smäller högre än ett papper som visar att du deltagit i kursverksamhet. Kraven kan skilja från båt till båt och även variera beroende på i vilka vatten seglatsen äger rum.

Deposition

Utöver hyresbeloppet kräver vi att du erlägger en deposition i form av kontanter innan hyresperioden startar. Depositionens storlek skiljer från båt till båt och motsvarar ungefär självrisken vid skada. Depositionen kan alltså gå förlorad, i mindre eller större omfattning, för dig om det skulle inträffa en skada. Är det en större skada används depositionen för att finansiera självrisken. Vid mindre skador på skrov, inredning, utrustning etc. värderas skadan i enlighet med en i förväg upprättad mall, eller ”prislista” och motsvarande belopp dras från depositionen innan den betalas tillbaka. Du kan även välja en ej återbetalningsbar deposition som då täcker ev. skador.

Försäkring

Alla båtar är helförsäkrade via Länsförsäkringar.

Säkerhet

På alla våra hyrbåtar finns säkerhetsutrustning i form av flytvästar i standardstorlek (vi har ett litet antal udda storlekar, hör med oss, annars rekommenderar vi att ni tar med själva) samt första förband.

Båtarna är väl utrustade med GPS plotter och kartor för navigation.

Om ni känner er osäkra tveka inte att kontakta oss så hittar vi en lösning. Ingenting är viktigare än er säkerhet.

Rutter

Läs mer under fliken Rutter

Slussning

Att slussa på Göta kanal är enklare än de flesta tror. Några tips underlättar:

Utrustning för slussning

Den mest grundläggande utrustningen du behöver är

 • Aktertamp 8-10 m.
 • Förtamp 12 m.
 • Fendrar, flera stycken och på båda sidor av båten.

Uppslussning

 • Båt med vinsch bör ligga framför de båtar som hålls för hand.
 • Gör fast med kort aktertamp både iland och i båten.
 • Båtens akter ska ligga rakt nedanför den ring som aktertampen är fäst i.
 • Förtampen ska ligga en eller två ringar framför båtens för.
 • Alla tampar ska vara sträckta under hela slussningen – ta hem på förtampen!
 • Segelbåtar använder med fördel sin vinsch till förtampen.
 • Båten ska hela tiden ligga tätt mot slussväggen.
 • Båtar över 20 ton ska lägga fast runt en stenpollare istället för ring.

Nedslussning

 • Ligg framför den gula linjen så att båten går fri från slusströskeln när vattnet släpps ut.
 • Dra för- och aktertamp genom lämplig ring på slusskanten, men bind aldrig fast i både kajkant och båt!
 • Släpp efter på tamparna kontinuerligt.
 • I dubbelsluss eller slusstrappa bör en person vara kvar i land för att flytta tamparna. Innan slussning påbörjas i sista slusskammaren bör dock alla vara ombord för att underlätta påstigningen på båten.

Klicka här för att komma till en mer utförlig instruktion.

Svensk flag
SE
Engelsk flag
EN
Tysk flag
DE